Incoterms bij Internationale Handel

clock-782536_1280Transport is onmisbaar geworden in deze tijdsabsorberende maatschappij. Tijd kost geld. Alles moet zo snel mogelijk geleverd worden. Maar wordt er wel rekening gehouden met de rechten en de plichten van de koper en verkoper?

Daarom is het belangrijk om de incoterms in acht te nemen. Deze zijn onmisbaar bij internationaal transport. Tot op vandaag hebben we verschillende soorten. Het belang mag niet onderschat worden. Stel dat er een container van het schip valt, wordt dan de verzekering van de koper of de verkoper aangesproken?

Vooraleer er iets verscheept wordt of via luchtvracht gaat, is het van belang dat dit duidelijk wordt afgesproken tussen de koper en verkoper.

De meeste gebruikte incoterms worden hieronder vereenvoudigd uitgelegd.

  • Ex works = “Af fabriek”: de koper regelt het transport en haalt de goederen af van op de kaai bij de koper.
  • DAP = “Delivery at place”: de goederen worden tot aan de deur van de koper afgeleverd op kosten van de verkoper.
  • DAP Cost on invoice: de goederen worden tot aan de deur van de koper afgeleverd, maar kosten worden aangerekend op factuur.
  • DDP = delivery duty paid: kosten en invoerrechten zijn ten koste van de verkoper
  • FOB = Free on board: Verkoper zorgt voor transport tot aan de haven en is ook verantwoordelijk tot het inladen. Indien de container tussen het dok en het schip valt, dan zal de verzekering van de verkoper aangesproken worden. De verkoper regelt tevens de uitklaring.
  • CIF = Cost, insurance, freight: De verkoper draagt de kosten en het risico tot de haven van de eindbestemming.

Er zijn nog tal van incoterms die nog specifieker zijn. Vooraleer men een contract tekent, spreekt men dit best van tevoren af. Dat kan voor beide partijen van groot belang zijn.

Het wordt aangeraden om er niet van uit te gaan dat het transport feilloos zal verlopen. In vele gevallen loopt het goed, maar het komt alsnog voor dat containers onderweg verloren gaan. Duidelijke afspraken tussen beide partijen zijn daarom van essentieel belang.